+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 2 z 2

Temat: Gdzie w góry dla zimowego amatora

Gdzie w góry dla zimowego amatora

Jakiś czas temu zacząłem chodzić po górach, ale nigdy do tej pory nie miałam okazji tego robić zimą. Stąd moje pytanie, jakie góry polecacie takiemu zimowemu amatorowi? Dodam, że moje chęci to jedno, a doświadczenie drugie. Latem zazwyczaj bywałam w niskich górach typu Pieniny, nie Tatry i stąd brak mojego rozeznania.
    Następne pytanie, to co zabrać na taki zimowy wypad? Mam na myśli jakieś żelazne rzeczy, bez których mam nawet nie myśleć o wyjściu w góry zimą. Będę wdzięczna za rady od bardziej doświadczonych kolegów i koleżanek

Może wyjdzie na to, że się wymądrzam, ale jak faktycznie to Twój pierwszy raz, to może lepiej się do kogoś dokoptować z tym łazikowaniem po zaśnieżonych górach, nie ze względu na brak doświadczenia, tylko ze względu na wspomniane już przez Koleżankę zagrożenia lawinowe. Ktoś kto łazikuje od jakiegos czasu lepiej będzie znał trasy bezpieczne. To taka moja sugestia. A zrobisz oczywiście jak uważasz
    Karkonosze to dobry pomysł, przychylam się. Raki mogą się przydac, ale to zalezy od zaśnieżenia i oblodzenia. Warto je wziąć, w końcu wiele miejsca nie zajmują ani wagi. Kijków nie używałam, widocznie moja "przechadzka" była zbyt lagodna i po łagodniejszym terenie. W sumie śniegu nie było wtedy zbyt dużo. Ale ja łazikuje raczej relaksacyjnie, a nie hobbistycznie, a w sumie też rzadko, bo ze mnie jest raczej ciepłolub, dlatego więcej nie doradzę Ci w tym temacie. Może jeszcze ktoś Ci udzieli pare wskazówek. W każdym razie jak to będzie Twój pierwszy raz to wrażenia niezapomniane, co ośnieżone góry to nie zielone, zupełnie całkiem co innego.

+ Odpowiedz na ten temat