+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Temat: Jak kupować buty narciarskie

Jak kupować buty narciarskie

Potrzebuję porady chciała bym kupić buty do jazdy bo już mam dość ich wypożyczania. Czytałam różne artykuły i rozumem, że nie tylko flex jest ważny. Na co zwrócić uwagę przy kupnie butów narciarskich i jak mierzyć te buty. Wszystkie wydają mi się niewygodne ;(
    Proszę o pomoc i radę

Najważniejsze to się nie spieszyć. Przeznacz na zakup i na przymierzenie co najmniej pół godziny. Mierz buty na skarpetę w której będziesz jeździć, najlepiej narciarską. Po dopięciu klamer musisz w tych butach pochodzić po sklepie co najmniej 30 min, nie przejmuj się że sprzedawca może się niecierpliwić, zrób kilka przysiadów, nie patrz na markę butów tylko na to żeby były wygodne.

Chcę dopisać parę słów odnoście zakupu butów narciarskich.
    Najważniejsze to należy mierzyć buty wielu firm, by wybrać te, które są najwygodniejsze. Z reguły w obrębie danej firmy układ stopy jest podobny.
    Dla mnie bardzo wygodne buty produkuje jedna firma, druga jest akceptowalna, reszta - niewygodna.
    Druga sprawa - odnośnie do długości. Można zacząć od wspomnianej miarki, można od rozmiaru normalnych butów (najlepiej: numeracja wyrażona w długości stopy [mm lub cm]). Jednak najważniejszą zasadą jest to, że przy stopie włożonej do narciarskiego buta palce mogą dotykać przodu buta tylko wtedy, gdy kolano nie jest ugięte (przy ugiętym kolanie - a więc przy pozycji "zjazdowej" - palce nie mogą dotykać przodu). Buty narciarskie najlepiej mierzyć w ciepłym pomieszczeniu, późnym południem (gdy noga jest już trochę opuchnięta po całodziennym wysiłku)! Założyć na nogi i pochodzić z pół godziny...
    Co do wkładek... Technica robi bardzo pomysłowe Hot Form - które się formuje w sklepie przy zakupie (ale można i w domu - np. przed kolejnym sezonem). Buty takie można też podłączyć do samochodowego gniazda zapalniczki i zakładać ciepłe i suche pod wyciągiem...

Buty powinny być przede wszystkim wygodne. Tak to podstawa. Kiedy idziemy do sklepu po nowe buty - załóżmy skarpety narciarskie (tylko nie żadne grube wełniaki!). But narciarski nie powinien być w żadnym wypadku za duży...!!! Wiele osób kupuje buty o numer większe (szczególnie dotyczy to dzieci) - tak, żeby wystarczyły na kilka sezonów - to błąd...! W za dużych butach jazda jest zupełnie nie efektywna, nauka jazdy staje się trudniejsza i dłuższa, co może prowadzić do zniechęcenia i rezygnacji z tak wspaniałego sportu, jakim jest narciarstwo! Dopasowanie buta jest bardzo ważne, bo to poprzez jego skorupę nasza noga steruje nartą. Więc gdy pojawi się choć mały luz, kontakt nogi z nartą znacznie się zaciera. Dlatego but powinien być idealnie dopasowany do naszej stopy. Ważną rzeczą są także klamry. To dzięki nim regulacja, dopasowanie buta do nogi jest bardziej precyzyjne. Dlatego im więcej klamer posiada but tym lepiej. Oczywiście buty przeznaczone dla początkujących dzieci mają tylko jedną, góra dwie klamry (tu wielkiej precyzji nie potrzeba), a buty dla zawodników nawet pięć.
    Podczas pobytu w sklepie dokładnie przymierzajmy buty - załóżmy narciarskie skarpety, zapnijmy wszystkie klamry, poruszajmy stopami... nie mają prawa wystapić jakiekolwiek uciski punktowe. Stopa, a szczególnie pięta nie ma prawa ruszać się w bucie. Palce powinny mieć swobodę ruchu. Ważną rzeczą jest jest sztywnosć buta (flex). Dla początkujących i jeżdżących rekreacyjnie buty nie powinny być za twarde. Skala zaczyna się mniej więcej od 30 (dzieci) do 150 (zawodnicy).

+ Odpowiedz na ten temat