+ Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 2
1 2 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Temat: Gdzie polecacie wyjazd na narty z dzieckiem w góry?

Banned

Gdzie polecacie wyjazd na narty z dzieckiem w góry?

Witam wszystkich.
    Mam pytanie gdzie waszym zdaniem można pojechać całą rodzinką na wyjazd na narty.
    Cel wyjazdu to nauka jazdy na nartach dla mojej żony i dziecka 4 letniego. Z uwagi na wiek dziecka w grę wchodzi tylko Polska.
    Czekam na wasze opinie.

Hej
    Chcesz jechać na narty w góry z dzieckiem - jedź do Zieleńca. Byłem tam w zeszłym roku z 4-latkiem. Było naprawdę super. Dla małych dzieci jest tam wyciąg z taśmą wciągającą na górę.
    Długość zjazdu to 70m, różnica wzniesień to 5m. Dzieciaki były zadowolone i bardzo im się tam podobało, przez cały następny rok wspominają swoją jazdę na nartach. Oczywiście dla dziecka najlepszym rozwiązaniem będzie instruktor, narty można wypożyczyć na miejscu.

Poniżej krótki filmik z Zieleńca jaki znalazłem, nie jest to ten krótki stok, tylko dłuższy, dla odważniejszych dzieciaków, które już trochę jeżdżą na nartach:
    Ostatnio edytowane przez maurycy ; 28-09-2010 o 17:42

Rok temu byłem w Białce Tatrzańskiej na wyjeździe z dziećmi na narty - było super. Dzieci w wieku 3 i 5 lat.
    W Białce Tatrzańskiej są 4 wyciągi krzesełkowe, 2 ośle łączki i jeden średnio trudny orczyk.
    Trasy z krzesełek też są łatwe, nawet początkujący 4-latek sobie radził z jazdą na nartach po tym stoku.
    Instruktorów narciarskich lepiej rezerwować wcześniej, z dnia na dzień były same nieatrakcyjne godziny (np 9 albo 19) i to tez nie zawsze.
    Namiary na szkoły narciarskie http://www.szkolastok.pl/ i http://www.kaniowka.pl/galeria/szkol...wka-ski-2.html

Cytat Napisał bronek Zobacz post
    Rok temu byłem w Białce Tatrzańskiej na wyjeździe z dziećmi - było super. Dzieci w wieku 3 i 5 lat.
    W Białce Tatrzańskiej są 4 wyciągi krzesełkowe, 2 ośle łączki i jeden średnio trudny orczyk.
    Trasy z krzesełek też są łatwe, nawet początkujący 3-latek sobie radził.
    Instruktorów lepiej rezerwować wcześniej, z dnia na dzień były same nieatrakcyjne godziny (np 9 albo 19) i to tez nie zawsze.
    Namiary na szkoły narciarskie http://www.szkolastok.pl/ i http://www.kaniowka.pl/galeria/szkol...wka-ski-2.html
    Witam
    Gdy jeździsz rekreacyjnie, masz małe dzieci, nie jesteś fanem prędkości to Kotelnica Białczańska w Białce Tatrzańskiej jest idealnym miejscem dla Twojej rodzinki - pod warunkiem, że nie wybierasz się w okresie ferii zimowych.
    W okresie ferii szkolnych oraz sylwestra jest tam naprawdę dużo narciarzy, swobodnie można pojeździć w godzinach od 9 do 11 i od 20 do zamknięcia.
    W pozostałych godzinach kolejki do wyciągów robią się długie, czas oczekiwania od 15 do 30 min, a stok wygląda jak mrowisko.
    Poniżej film z tego stoku

Podczas ferii, jedynym plusem Białki Tatrzańskiej jest to że w okolicy mamy jeszcze kilka innych ośrodków do których jest stosunkowo blisko: Czarna Góra, Jurgów i Litwinka, dodatkowo jest nowy choć krótki Rusin-ski i wiele mniejszych wyciągów orczykowych.
    Ostatnio edytowane przez anka077 ; 29-09-2010 o 13:31

Sama jeżdżę na nartach, więc poszukałam trochę informacji o Białce Tatrzańskiej i Zieleńcu.
    Zieleniec oferuje ponad 20 wyciągów narciarskich, których przepustowość sięga ok. 13.000 osób na godzinę.
    Przepustowość: wszystkich wyciągów narciarskich w Białce Tatrzańskiej to ok. 15 000 osób na godzinę, wyciągi w jednym systemie karty to ok 10 000 osób na godzinę.
    Za przepustowość daję remis.

W Białce długość wszystkich tras zjazdowych to ponad 15.000m.
    W Zieleńcu policzyłam to będzie ok 8.000m.
    Za długość tras zjazdowych punkt dostaje Białka Tatrzańska.

Dojazd do Zieleńca to 5 km wąską drogą, jak spadnie śnieg to zawsze tam się korkuje, czasami nie można nawet dojechać na miejsce.

W Zieleńcu przepustowość wyciągów jest wystarczająca, z tego wnioskuję, że przyjeżdża tam mniej osób niż do Białki Tatrzańskiej.

Podsumowując
    Jadąc z dziećmi na narty warto odwiedzić oba te miejsca, kolega jeździ do Białki Tatrzańskiej ja do Zieleńca, za rok zrobimy wymianę. Niestety z uczącymi się dziećmi pozostaje nam tylko tłok na stokach podczas ferii.

Pozdrawiam
    Danka

W góry na narty z dzieckiem.

Cytat Napisał dusia18 Zobacz post
    Sama jeżdżę na nartach, więc poszukałam trochę informacji o Białce Tatrzańskiej i Zieleńcu.
    Zieleniec oferuje ponad 20 wyciągów narciarskich, których przepustowość sięga ok. 13.000 osób na godzinę.
    Przepustowość: wszystkich wyciągów narciarskich w Białce Tatrzańskiej to ok. 15 000 osób na godzinę, wyciągi w jednym systemie karty to ok 10 000 osób na godzinę.
    Za przepustowość daję remis.

W Białce długość wszystkich tras zjazdowych to ponad 15.000m.
    W Zieleńcu policzyłam to będzie ok 8.000m.
    Za długość tras zjazdowych punkt dostaje Białka Tatrzańska.

Dojazd do Zieleńca to 5 km wąską drogą, jak spadnie śnieg to zawsze tam się korkuje, czasami nie można nawet dojechać na miejsce.

W Zieleńcu przepustowość wyciągów jest wystarczająca, z tego wnioskuję, że przyjeżdża tam mniej osób niż do Białki Tatrzańskiej.

Podsumowując
    Jadąc z dziećmi na narty warto odwiedzić oba te miejsca, kolega jeździ do Białki Tatrzańskiej ja do Zieleńca, za rok zrobimy wymianę. Niestety z uczącymi się dziećmi pozostaje nam tylko tłok na stokach podczas ferii.

Pozdrawiam
    Danka
    Witam wszystkich !
    Rok temu wysłałem swoją żonę na narty z 6 letnim dzieckiem. Moja żona na nartach była dopiero 3 raz, syn pojechał drugi raz. Poziom zaawansowania powyższych narciarzy oceniam na identyczny. Polecono nam Białkę Tatrzańską i to bym bardzo dobry pomysł. Z czystym sumieniem mogę Tobie polecić te miejsce, dla młodych narciarzy! Dla początkujących narciarzy najlepszym miejscem jest wyciąg "Zebra". Wyciąg jest talerzowy wiec nie trzeba męczyć się na orczyku.
    Ceny: karnet 10 zjazdów - 5 zł.
    Kolejki są znośne. Jak syn się trochę podszkolił to nawet jeździł na nartach z Kotelnicy, żona została na wyciągu "Zebra". Korzystała tam z pomocy instruktorów - polecam szczególnie dla dzieciaków.

Na narty w góry z dzieckiem

W góry na narty z dzieckiem polecam Jaworzynę Krynicką. Po wjeździe na górę Gondolką można zostawić dziecko pod okiem Instruktora na wyciągu "żółwik". Znajdują się tam dwa takie wyciągi dla dzieci, które pierwszy raz jeżdżą na nartach.
    Syn znajomych miał 4 lata, gdy uczył się w Jaworzynie Krynickiej jeździć na nartach. Rodzice zostawiali go z instruktorem i jeździli sami na nartach. Trudność tras narciarskich można sobie dobrać do umiejętności i kondycji.
    Zerknij tutaj
    http://www.jaworzynakrynicka.pl/stac...ts&contentId=1

Hej
    Nie korzystałem z ich oferty, ale wydaje mi się ciekawa. Chętnie bym przeczytał opinie, kogoś kto korzystał z oferty "całodziennego przedszkola narciarskiego z całodziennym wyżywieniem".
    Tutaj link z informacją w Suchej Dolinie w Beskidzie Sądeckim http://suchadolina.com/index.php/prz...rciarskie.html

Oferują opiekę nad dziećmi w sali lub na stoku ceny 150 - 200 zł dziennie z wyżywieniem w godzinach 9:00 - 17:00. Oferta przeznaczona dla dzieci w wieku 4 - 12 lat.
    Moim zdaniem jak dzieciak jest kontaktowy i chce się uczyć jeździć na nartach, to to jest ciekawa oferta. Można zostawić dziecko na jeden dzień niech spróbuje, jak mu się spodoba to będzie miał super wypoczynek, a wy go będziecie mogli co jakiś czas podglądać jak sobie radzi z jazdą na nartach. Dodatkowo nauka jazdy na nartach w grupie jest dużo ciekawsza. Trochę to kosztuje, ale jedna godzina z instruktorem też kosztuje dużo, ja płaciłam 60zł. Tutaj za cały dzień jest 200zł z wyżywieniem. Co o takim rozwiązaniu myślicie? Jestem ciekaw.
    Pozdrawiam i do zobaczenia na stoku.
    daisy

Była na Słowacji w miejscowości Zdiar (Ždiar). Bardzo polecam na narty z dziećmi. Stoki łagodne, instruktorzy bardzo fajni. Mój syn nauczył się jeździć po 3 godzinach lekcji z instruktorem.
    Po trzech lekcjach syn sam jeździł wyciągiem na górę i zjeżdżał sam na nartach.
    Polecam nocleg: http://adamjak.spanie.pl/ - jest blisko wyciągu.
    Zdiar jest ok. 20 km od Białki Tatrzańskiej, w okresie ferii zimowych jest dużo mniej ludzi na stoku. Warunki dla dzieci świetne. Łagodne stoki, wyciągi i instruktorzy na miejscu.
    Poniżej film ze stoku w Zdiar:

Opis stoków w Ždiar

Ośrodek narciarski Ždiar – Strednica:
    ośrodek na wysokości 910 - 1057 m n.p.m.
    9 wyciągów narciarskich o łącznej przepustowości 6080 os./h
    najdłuższy wyciąg ma 467 m i przepustowość 900 os./h
    wyciągi czynne w godz. od 08:30 - 15:30
    7 niebieskich tras zjazdowych o długości od 80 - 467 m
    dla osób początkujących i mało zaawansowanych

Ośrodek narciarski Ždiar - Bachledova dolina:
    ośrodek na wysokości 820 - 1180 m n.p.m.
    3-osobowa kolejka linowa na grzbiet magurski o długości 1526 m i przepustowości 1350 os./h
    3 wyciągi orczykowe
    3 trasy zjazdowe (1 niebieska i 2 czerwone)
    wyciąg i trasa na terenie Bachledova dolina - Deny

Kolejnym atutem Zdiar (Ždiar) jest bliska odległość od terenów narciarskich Tatrzańskiej Łomnicy. To tylko 20 km. i 10 km od przejścia granicznego w Łysej Polanie.

Zastanówcie się nad wyjazdem zorganizowanym. Ciekawą ofertę ma firma WYGODA TRAVEL - wczasy "Mama i ja".
    Świetne zajęcia dla dzieci a w tym czasie dorośli mogli sobie wykupić indywidualne lekcje.
    www.wygodatravel.pl/zima (oferta "Mama i ja" )

Oto informacje które znalazłam w sieci:

Jak to wygląda w praktyce
    Rodzice mieszkają ze swoimi dziećmi w jednym pokoju, wspólnie uczestniczą w śniadaniu, a następnie przygotowują pociechę na stok. W chwili, gdy dziecko udaje się na naukę jazdy na nartach, przechodzi ono pod opiekę instruktorów. Rodzice również mogą wziąć udział w obowiązkowej rozgrzewce, ale po niej dziecko powinno skupić się na wykonywaniu poleceń trenera. W przerwie na lunch ponownie cała rodzina się spotyka, po czym rozpoczyna się druga część nauki jazdy dla najmłodszych. Po powrocie do hotelu, rodzice jeśli tylko chcą, mogą zaprowadzić pociechę na zajęcia animacyjne (gry i zabawy), a sami spędzić chwile tylko we dwoje. Cały pobyt kończy się zawodami z pomiarem czasu i z nagrodami.

Dotychczas kursy dla najmłodszych odbywały się wyłącznie w Szczawnicy. Była to znakomita opcja dla tych rodziców, którzy po pierwsze, obawiali się kilkunastogodzinnej podróży z dziećmi do krajów alpejskich, a po drugie – sami nie byli wytrawnymi narciarzami. Jednak dla tych rodziców, którzy jeszcze przed narodzinami dzieci złapali bakcyla szusowania na długich i wspaniale przygotowanych stokach alpejskich, wyjazd do Szczawnicy nie zawsze był rozwiązaniem zadowalającym. Stąd też od tego roku Pierwsze kroki w nauce jazdy na nartach dziecko (4-10 lat) może stawiać także w Alpach (Aprica, Valtellina). Dzięki hotelowi położonemu dosłownie przy samym stoku rodzice mogą na zmianę oddawać się błogiemu szaleństwu i pilnować np. młodszej pociechy, podczas gdy starsza rozpoczynająca lub kontynuująca nauką pozostaje pod okiem instruktora.

+ Odpowiedz na ten temat