+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 2 z 2

Temat: kilka pytań przed wyjzadem

kilka pytań przed wyjzadem

Czolem za kilka dni ruszam w kierunku Chin i mam kilka pytań:
    1. Jak to w końcu jest z tym meldunkiem. Obowiązek niby jest, ale ile mam czasu na zameldowanie po przybyciu do danej miejscowości?Gdzie to mam zrobić? Czy jest to płatne?
    2. Na ile dni przed odjazdem pociągu mozna kupic bilet?
    3. Jedną z rzeczy która mnie najbardziej niepokoi to kupowanie biletow kolejowych. Te wszystkie krzaczory mnie przerażają. Czy rzeczywiście jest to jakies karkołomne zadanie, czy moze nie taki diabeł straszny?
    Byłby wdzięczny za szybka odpowiedź pozdrawiam

pociagi

Hehe, masz jakiś szablon na zadawanie pytań? ;-)

ad 1) Meldunku w Chinch dokonuje kwaterodawca. Od niego dostajesz karteczke, ktora trzeba uzupenic. jak dostaiej 2-jezyczna to jestes szczesciarz. Wez sobei taka od razu na zaś, tak aby przy wypelnianiu formuarza tylko po chinsku moc porwonac, co jest co...

ad2) z tym bywa róznie. Nie udało mi sie znaleźć reguły. Czasem można było ze sporym wyprzedzeniem, czasem tylko 3 dni przed, a czesm tylko tego samego dnia.

3) W dużych miastach typu Pekin, Shang Hai idzie to nawet dosc znosnie, bo zawsze na stacji jest ktos kto spika natomiast na malych stacjach jest po prostu sajgon. Radze nauczyc sie kilkunastu slow po chinsku: typu, dzis, jutro, pojutrze, liczenie o 1 do 10, bilet, itp. Duzo to ulatwi sprawe.

Poleam lekture tego artykulu: http://www.geoturystyka.pl/?articles,37

Andrzej

+ Odpowiedz na ten temat

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia